Vrijdag 8 april strijden zo’n 100 leerlingen in 13 teams tijdens de Zeeuwse regiofinale van de FIRST® LEGO® League bij Scalda in het Centrum voor Toptechniek (CTT) in Terneuzen. Zij zijn als besten naar voren gekomen en vertegenwoordigen hun school. De winnaar gaat door naar de Benelux finale op 21 mei 2022 in Rotterdam.

De FIRST® LEGO® League is een wereldwijde robotwedstrijd die leerlingen van het primair en het voortgezet onderwijs tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. “Het leuke is dat er leerlingen van alle niveaus meedoen. Dit jaar doen er ook weer teams van basisscholen mee, die zeker niet onderdoen voor de middelbare scholieren. Het enthousiasme waarmee al deze jongeren zich op de uitdaging storten werkt aanstekelijk. De juryleden, uit onderwijs en bedrijfsleven, nemen hun taak dan ook uiterst serieus,” aldus Paulien van ’t Westeinde (projectleider regiofinale Zeeland First Lego League).

Verschillende vaardigheden komen aan bod

Er zijn diverse prijzen te verdelen. Natuurlijk is er een prijs voor het team dat het beste de robot programmeert. Maar de jury let ook op samenwerking binnen het team, oplossingsvermogen en sportiviteit.

Cargo Connect

Het wereldwijde thema is dit jaar ‘Cargo Connect’. De leerlingen vormen een team waarin ze een oplossing bedenken voor een logistiek probleem. Dit is vergelijkbaar met een wetenschappelijk onderzoek in de “echte wereld”. Al deze informatie moeten zij door middel van een creatieve presentatie aan de jury presenteren. De deelnemende teams bouwen, testen en programmeren met behulp van LEGO® Spike prime®, een zelfstandige robot, zodat ze missies in de robotwedstrijd op kunnen lossen.

Samenwerking

Samen met Scalda en HZ University of Applied Sciences organiseert Huis van de Techniek de regiofinale. Leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs krijgen tijdens de FIRST® LEGO® League de kans om te experimenteren met programmeren, onderzoek doen, innovatie en teamwork. Stuk voor stuk vaardigheden die belangrijk zijn de ontwikkeling van leerlingen. Deze ervaring kunnen ze meenemen in de verdere schoolloopbaan en daardoor kan er een bewustere keuze gemaakt worden voor studie en beroep. Deze leerlingen zijn de techneuten van de toekomst, die door Zeeuwse vervolgopleidingen en bedrijven over een paar jaar met open armen worden ontvangen!