Hybride Techniekopleiders

Waarom?

Een gedurfde uitspraak van Techniek Nederland voorzitter ‘Doekle Terpstra’ in juni 2020: ‘Over vijf jaar is de hybride docent de norm in het technisch beroepsonderwijs.’ De ‘hybride docent of techniekopleider’ is een vakman of vakvrouw uit de technieksector die naast een baan bij een bedrijf lessen verzorgt op een vmbo of mbo.

Scholen kunnen de ondersteuning van technische vakmensen, die de praktijk in de vingers hebben, goed gebruiken en zijn dringend op zoek naar mensen die het talent hebben hun kennis en ervaring over te dragen op de volgende generatie technici!

Op basis van de adviezen vanuit het Techniekpact, wordt in Zeeland het project Hybride Techniekopleiders vormgegeven. Met Hybride Techniekopleiders worden opleiders, die werkzaam zijn in zowel het bedrijfsleven als in het onderwijs, aangeduid. Het doel van het project is enerzijds de kloof te dichten tussen (V)MBO en bedrijfsleven en anderzijds in te spelen op het naderende lerarentekort in Zeeland.

Het project wordt vormgegeven – in samenwerking met het bedrijfsleven – door O&O fondsen (OTIB/A&O), ZAOS (Zeeuwse Academische Opleidingsschool), Fontys, Huis van de Techniek, Scalda én de participerende Zeeuwse vmbo’s en valt onder de regeling Sterk Techniek Onderwijs Zeeland.

Deze professionals zijn Hybride Techniekopleiders

Sterk Techniekonderwijs Zeeland

Officieel kreeg Zeeland in juli 2019 al groen licht, maar vanaf januari 2020 is het landelijke project Sterk Techniek Onderwijs (STO) (STO Zeeland) echt van start gegaan. Een initiatief waarin alle Zeeuwse vmbo-scholen, het mbo en het bedrijfsleven nauw samenwerken aan sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs dat beter aansluit op de behoeften en wensen vanuit het bedrijfsleven. Een van de vier ambities is het aanpakken van het tekort aan techniekdocenten en -instructeurs. Huis van de Techniek is verantwoordelijk voor een goede uitvoering van het traject.

Traject Hybride Techniekopleiders; dicht jij de kloof tussen onderwijs-bedrijfsleven?

Scholen kunnen de ondersteuning van technische vakmensen die de praktijk in de vingers hebben goed gebruiken en zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden hun kennis en ervaring over te dragen op de volgende generatie technici! Want iedereen weet het: je leert het beste in de praktijk en van praktijkmensen. Dus wie zou hen beter kunnen opleiden dan u of medewerkers in uw bedrijf? Door uzelf (of uw medewerkers) op te laten leiden tot techniekopleider stimuleert u uw eigen (of die van je medewerkers) ontwikkeling én uw bedrijf profiteert van de nieuwe kennis die binnenkomt.

Daarnaast helpt u de branche vooruit door te helpen de vakmensen van de toekomst op te leiden. Deze video licht dit nog extra toe. In dit unieke project leiden we vakmensen uit de technische branches op tot techniekopleider in het vmbo/mbo-onderwijs. Want hoe leuk is het als u uw kennis, ervaring en kunde, kunt overbrengen op een nieuwe generatie én dit kunt combineren met uw huidige baan!

Het opleidingstraject

Om goed voorbereid te zijn, volg je een opleidingstraject. u leert hoe u uw praktijkkennis, -vaardigheden en -ervaring kunt overbrengen. U kunt ervaren welke rol het beste bij u past en leert de basis om deze rol(len) zo goed mogelijk te vervullen. Het opleidingstraject duurt tien maanden waarin er achttien scholingsavonden zijn in de namiddag en avond via Hogeschool Fontys in samenwerking met Scalda (lesplaats Vlissingen). Daarnaast loopt u minimaal 80 uur stage bij Scalda en/of vmbo-school. Als nieuwe hybride opleider sluit u het traject af met een Pedagogisch Didactisch Diploma (PDD) en heeft u een goede basis om, in hybride vorm, zelfverzekerd aan de slag te gaan.

Interesse?

Wilt u nog wat meer weten over het opleidingstraject? Bekijk deze animatie of de website van Fontys. Of beluister de ervaring van een onlangs afgestudeerde Hybride Techniekopleider én eigenaar van elektrotechnisch bedrijf. Of kijk hoe deze monteur in coronatijd zijn baan combineert met lesgeven. 

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de mogelijkheden van het project Hybride Techniekopleider?
Neem dan contact op met Huis van de Techniek via info@huisvandetechniek.nl of 0115 – 72 49 93.

Hybride Techniekopleiders is een samenwerking van