Vrijdag 16 december was een enerverende dag. Zoveel enthousiaste jonge leerlingen zien ze bij Scalda Terneuzen niet dagelijks. De 16 teams, die hun school vertegenwoordigden, kwamen uit heel Zeeland, Middelharnis en Bergen op Zoom en namen deel aan de regiofinale van First Lego League.

Omdat menig leerling door de coronaperiode heel wat sociale contacten heeft gemist en hierin wel een duwtje in de rug kan gebruiken, was er dit jaar een extra opdracht. Ieder team ging op bezoek bij de andere teams om tips op te halen. Want ze kunnen leren van elkaar slimmigheidjes. Op deze manier ontstonden laagdrempelige gesprekken tussen onbekende tieners.

De jongste deelnemers waren groep 7/8 leerlingen van ABS Middelburg en Berseba. Zij deden niet onder voor de middelbare scholieren, want ABS won zelfs de Core Values Award voor hun excellente samenwerking. Zij mogen samen met een team van Roncalli (Bergen op Zoom, zie de foto) onze regio gaan vertegenwoordigen op de landelijke finale in maart 2023. Verder vielen teams in de prijzen van Calvijn College Goes, Pontes Goese Lyceum, CSG Prins Maurits (Middelharnis) en Nehalennia Middelburg.

Waar een aantal leerlingen nogal gespannen binnenkwam, want het was echt spannend, ontspanden ze snel en werd het een gemoedelijke dag. “Een paar vrijwilligers die jureren genieten dermate dat ze me nu al hebben gevraagd of ze volgend jaar weer mogen komen helpen. Het is dus niet alleen voor de kinderen genieten vandaag”, aldus Paulien van ’t Westeinde, projectleider namens Huis van de Techniek.

De vele aanmoedigingen en kreten ‘yes!’ werkten sfeer verhogend tijdens de regiofinale van First Lego League Zeeland.