De FIRST® LEGO® League (FLL) is een wereldwijde robotwedstrijd die leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. In Zeeland strijden 100 deelnemers van 8 verschillende scholen uit de provincie om de prijzen tijdens de Zeeuwse regiofinale op vrijdag 15 december 2023 a.s. in Joint Research Center Zeeland (Het Groene Woud 1) in Middelburg. Zij waren de besten van hun school, waar dus nog veel meer leerlingen mee deden, en mogen deze daarom vertegenwoordigen. Het beste team gaan door naar de Landelijke finale in maart.  

“Het leuke is dat er dit jaar veel basisschoolleerlingen meedoen. Dat wilde we al jaren, dus we zijn blij dat het gelukt is om ze al zo jong te verleiden om met het innovatieproject en de Lego Robot aan de slag te gaan. Er doen ook drie nieuwe scholen mee, dan is het voor zowel de leerlingen als hun leraar spannend. Maar gelukkig is meedoen belangrijker dan winnen. Het enthousiasme waarmee al deze jongeren zich op de uitdaging storten werkt aanstekelijk. De juryleden, uit onderwijs en bedrijfsleven, nemen hun taak dan ook uiterst serieus”, aldus Paulien van ’t Westeinde, projectleider regiofinale FLL. Vaak wordt gedacht dat de robot-programmeer-wedstrijd het belangrijkste onderdeel vormt van het project, maar er zijn diverse prijzen te verdelen. Hierdoor kan het gebeuren dat teams die onderscheidend zijn met hun innovatie-oplossing er met de hoofdprijs vandoor gaan. Er wordt bijvoorbeeld gelet op teamsamenwerking, oplossingsvermogen maar ook sportiviteit naar andere teams toe.

Het wereldwijde thema is dit jaar ‘Masterpiece’. Dit jaar onderzoeken de teams hoe je technologie en kunst kan gebruiken om andere te betrekken bij jouw hobby, zodat jouw interesses voor anderen ook boeiender worden. Ze presenteren op een creatieve manier hun innovatieve oplossing om deze impact te maken. Dit is vergelijkbaar met een wetenschappelijk onderzoek in de “echte wereld”. De deelnemende teams zullen naast dit innovatievraagstuk ook nog met behulp van LEGO® een zelfstandige robot bouwen, testen en programmeren om missies in de robotwedstrijd op te lossen.

Teams worden aangespoord om onderling contact te leggen om tips uit te wisselen. Vorig jaar werden o.a. genoemd:

  • Het plannen is lastig, maar daar hebben we veel van geleerd.
  • Wielen van de robot schuren voor meer grip.
  • Probeer de gemakkelijke missies als eerste te doen, en niet meerdere missies achter elkaar programmeren.
  • Niet te snel praten bij presenteren en oogcontact houden.
  • Niet te moeilijk denken.
  • Het is slim om te focussen op het innovatieproject, dat is het leukst en daar hebben we het meest van geleerd.

Leraren lieten weten:

  • Sommigen vonden het samenwerken de grootste uitdaging.
  • Naarmate de weken vorderden lieten ze elkaar beter uitpraten en werd er echt naar elkaar geluisterd, een flink verbeterpunt.

Huis van de Techniek organiseert, samen met HZ en Scalda, de regiofinale om meer Zeeuwse basisschoolleerlingen en middelbare scholieren te interesseren voor techniek. 70% van alle deelnemers aan FIRST® LEGO® League kiest een studie in technologische richting. Als je alleen naar de meisjes kijkt is dit 59%. Deze kinderen zijn de techneuten van de toekomst, die door Zeeuwse vervolgopleidingen en bedrijven over een paar jaar met open armen worden ontvangen.