Op hun werkdag staan Daniël (16) en Mehmet (17), leerlingen van praktijkschool Het Bolwerk, ’s ochtends om 6.45 uur klaar om met de bus opgehaald te worden om bij Sagro in ’s Heerenboek te gaan werken. 

Vanuit Middelburg een ritje van 15 minuten waar je met het openbaar vervoer al snel 1,5 uur over doet. “De industrie in Vlissingen-Oost biedt veel werk, maar is voor jongeren zonder scooter of auto slecht te bereiken”, aldus Arjan Jobse, uitstroomcoördinator van Het Bolwerk. “Daarom zijn wij blij dat Gerben Rodts, projectleider in opdracht van Huis van de Techniek en STOZ,  ervoor gezorgd heeft dat met gelden vanuit STOZ de jongens worden opgehaald en weer thuis gebracht.”

Aan de slag zonder diploma

Sagro biedt deze jongeren, die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en voor wie het vaak moeilijk is om een stage- of werkplek te vinden, de kans om te ontdekken wat bij hen past. “Sagro is actief in infrastructuur, milieu, recycling en sloop waardoor op het grote terrein veel mogelijkheden zijn om te ontdekken wat je leuk vindt en of de techniek überhaupt bij je past”, legt Davey Visser, personeelsfunctionaris Sagro uit. “Wij zijn altijd op zoek naar gekwalificeerd en ervaren personeel, maar richten ons ook op jonge mensen zonder diploma die we binnen ons bedrijf opleiden. Daniël en Mehmet worden daarbij begeleid door Jan, die heel positief is over de jongens.” Arjan vult aan: “Het valt of staat met een goede begeleider. Jan heeft geduld en vindt het leuk om de jongens mee op pad te nemen en hen wat te leren. Dat is voor deze gasten wel belangrijk, net als dat de begeleider iemand moet zijn die makkelijk aanspreekbaar is en het niet erg vindt om eens iets te herhalen.”

Zekerheid voor de lange termijn

De constructie die is bedacht is uniek te noemen. De jongens lopen geen stage, maar hebben een gecombineerde werk/stageplek. “Het is meer een werkervaringsperiode”, legt Davey uit. “Wij bieden hen een stuk zekerheid in de vorm van een stageovereenkomst, maar betalen hen wel uit voor hun werkzaamheden. Zodra ze 18 jaar zijn kunnen we samen bekijken of het stagecontract omgezet wordt in een arbeidsovereenkomst. Op deze manier hopen we ons personeel voor langere tijd aan ons te kunnen binden.” Arjan: “Het Bolwerk blijft al die tijd op de achtergrond aanwezig en heeft met Sagro een gedeeld verantwoordelijkheid. Ik laat me geregeld zien bij Sagro en mochten er problemen zijn dan stap ik er gelijk op af.”

Samen zoeken naar oplossingen

Het is niet alleen een win/win situatie voor Het Bolwerk en Sagro. Waar het uiteindelijk om gaat zijn de jongens. Arjan: “Het is mooi om te zien hoe ze in hun Sagro-overall steeds meer uit hun schulp zijn gekropen, aanspraak hebben en onderdeel zijn geworden van de groep. Ook gaan ze binnenkort allebei hun heftruck certificaat halen en zijn we aan het bekijken hoe we hen kunnen helpen bij het behalen van hun VCA-certificaat.” Davey: “Met dit certificaat kunnen de jongens ook bij onze opdrachtgevers buiten ons terrein aan de slag. Omdat taal een probleem is, zijn we aan het bekijken of het diploma misschien mondeling kan worden afgenomen of via een snelcursus. Ze hebben er allebei zin in, dus daar gaat het niet aan liggen.”

Hoe nu verder?

In januari 2022 zal een tweede en in september 2022 een derde groep jongens zich gaan oriënteren bij Sagro. Net als Daniël en Mehmet lopen zij eerst zes weken mee, waarna zij kunnen beslissen of het werk bij hen past en of zij ook een contract willen aangaan. Tegelijkertijd wordt bekeken met welke bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen een soortgelijke samenwerking kan worden aangegaan, zodat ook deze subregio een passend aanbod kan bieden aan deze bijzondere doelgroep.