Zeeuwen laten zich graag uitdagen als het om water gaat. Daarom roept Huis van de Techniek Zeeuwse basisschoolleerlingen van groep 5 tot en met 8 op om deel te nemen met de ontwerp- en bouwwedstrijd Techniek Toernooi.

Uitdagingen

Tijdens Techniek Toernooi gaan de leerlingen aan de slag met een spannende uitdaging, die te maken hebben met het begrip ‘Water’. Kinderen uit groep 5 en 6 ontwerpen en bouwen een waterrad dat een speelgoedbootje zo hoog mogelijk een helling op moet slepen. Leerlingen uit groep 7 en 8 maken een duikboot die eerst zinkt en na drie minuten weer boven moet komen drijven.

De opdrachten sluiten aan bij 19 kerndoelen, deze zijn terug te lezen in de lesbrief van iedere uitdaging. Op de website van Techniek Toernooi is achtergrondinformatie en een werkbeschrijving te vinden.

Regiofinale

De leerlingen van de twee beste ontwerpen van iedere basisschool strijden tegen elkaar in de regiofinale. Deze vindt plaats op donderdag 5 april 2018 in het Centrum voor Toptechniek in Terneuzen. Een jury, bestaande uit hoogleraren, let op het onderzoeks- en ontwerp proces, het meest innovatieve ontwerp, de beste samenwerking en natuurlijk het beste ontwerp. De winnende teams mogen Zeeland vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale die plaatsvindt in juni 2018 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Techniek stimuleren

Huis van de Techniek organiseert wedstrijden als het Techniek Toernooi omdat ze graag kinderen stimuleert om met techniek bezig te zijn. Op deze manier ontdekken leerlingen dat techniek helemaal niet saai is maar juist uitdagend. In de voorbereidingen leren de kinderen veel van het hele ontwerp en bouwproces, doordat ze steeds hun ontwerp aanpassen leren ze wat je moet doen om de roeiboot hoger te slepen of de duikboot op het goede moment te laten zinken en opstijgen. Spelenderwijs leren is altijd leuker dan uit een boek en de leerlingen kunnen hun creativiteit in kwijt.

Voor meer informatie of om uw klas aan te melden gaat u naar de website van Techniek Toernooi.