Op HZ University of Applied Sciences in Vlissingen moesten ze even wennen; ruim 150 kinderen van 9 tot 14 jaar die vrijdag 13 december op de stoep stonden. De kinderen waren deelnemers aan de regiofinale van de FIRST® LEGO® League en zorgden voor een drukte van jewelste. De wereldwijde robotwedstrijd daagt leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs uit om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten.

22 teams van 12 scholen zijn de afgelopen periode op hun eigen school bezig geweest om hun robot te programmeren en een innovatieve oplossing te bedenken voor een bouwkundig probleem in een bestaand gebouw uit de buurt. Voor de meeste leerlingen was het de eerste keer, sommigen van hen komen graag terug: “Dit is echt leuk, ik ga volgend jaar weer mee doen!”, aldus een leerling.

Kenners weten dat de missies die hun zelfgebouwde robot moet uitvoeren op de wedstrijdtafel niet het enige is dat telt. Al is het voor het publiek wel het leukst om te zien. Daarom is ook aan niet aanwezige klasgenoten en ouders gedacht. Via een livestream waren de wedstrijdtafels online te bekijken. “Mijn moeder heeft thuis alles gezien via de livestream”.

Huis van de Techniek organiseert de regiofinale samen met HZ en Scalda. De scholen zorgden voor vrijwilligers om een jury van 20 leden te vormen. De jury beoordeelde de teams op 4 onderdelen, waarbij de ‘Core Values’ (kernwaarden) de hoekstenen van het FLL-programma zijn. Vriendschappelijke competitie en wederzijds voordeel zijn niet op zichzelf staande doelstellingen en het helpen van een ander is de basis van teamwork.

Het helpen van andere groepen viel op en bezorgde team van Pontes Goese Lyceum (mede) de ‘Core Values award’, één van de 9 te winnen prijzen. Groep 6 (team Frutselu) van OBS Binnen de Veste kwam erg professioneel over met hun, door Thijs Spiegels (de derde leerling op de foto) zelf ontworpen T-shirts. Een echt team want iedereen deed mee, wat ze de jury-award voor aanstormend talent opleverde.

De teams met de meeste punten waren Dutch Delta van Libanon lyceum Rotterdam en Certain van SSG Nehalennia Middelburg. Deze leerlingen gaan hun robotprestatie en hun innovatieve projectpresentatie verder aanscherpen. Want zij gaan Zeeland vertegenwoordigen tijdens de Benelux finale op 25 januari 2020 in Breda. Het Rotterdamse team, dat door omstandigheden niet in hun eigen regio konden meedoen, beloofde plechtig hiervoor een Zeeuwse vlag aan te gaan schaffen.