Zeilmasten van wel 50 meter lang (al duiden ze in deze branche afmetingen aan met ‘voet’), die zie je niet zo vaak in Nederland. Deze enorme koolstofvezel masten voor luxe zeiljachten worden gemaakt bij Hall Spars in Breskens en zijn grotendeels bestemd voor de export. Een klas met tweedejaars vmbo-leerlingen van Zwin College uit Oostburg bracht vandaag een bedrijfsbezoek.

Eerder hebben ze een gastles in de klas van dit bedrijf gehad én zijn ze op op de Experience Day geweest waar ze meededen aan een aantal technische workshops. Dit alles in het kader van het project Techniek Experience.

Er komt nogal wat kijken bij het fabriceren van zo’n enorme mast; de leerlingen telden maar liefst 17 verschillende materialen. Plakken, schuren, lakken, nog een laagje en nog een laagje. Veel losse onderdelen om de mast aan te kleden worden ter plekke gemaakt, bijvoorbeeld door te slijpen en lassen (een leerling die later lasser wil worden veerde op). Daarnaast wordt er vooral veel geplakt, geschuurd en gelakt tot de mast mooi glimmend én vooral supersterk wordt. Het eindproduct wordt vaak over de weg vervoerd (een leerling die vrachtwagenchauffeur wil worden spitste zijn oren). Maar soms ook over het water om het naar de klant te brengen. Dat is een heel circus om zulke masten de halve wereld over te krijgen.

Klik op de foto’s om de slideshow te starten.