Donderdag 5 april was het een gezellige drukte in het Centrum voor Top Techniek (CTT) in Terneuzen. Zestien teams – van twaalf Zeeuwse basisscholen – namen deel aan de regiofinale van Techniek Toernooi 2018. 

Water

Techniek Toernooi heeft dit jaar als thema ‘Water’. Er zijn verschillende uitdagingen voor iedere leeftijd. De uitdaging voor groep 5-6 was een speelgoedbootje zo hoog mogelijk de helling op te trekken met behulp van waterkracht. Er werd gebruik gemaakt van verschillende materialen, zoals karton, hout, pvc-buizen, Knex, Duplo, een spinnewiel uit de kringloopwinkel, fietswielonderdelen, tape en een bootje van zeep.

De uitdaging voor groep 7-8 was een duikboot te laten zinken, zodanig dat hij na drie minuten weer boven komt drijven. Er kwamen diverse materialen voorbij om de boot te laten zinken (suiker, bruistabletten, speculaaskoekjes en vaatwastabletten) die na oplossen ervoor zorgden dat de boot steeg.

De opdrachten waren met recht een uitdaging te noemen, die bij menig leerkracht zweethanden opleverde. Zo niet bij de leerlingen; sommigen waren afgelopen november al begonnen aan hun onderzoeks- en ontwerpcyclus. Als deze technische wedstrijd zoveel enthousiasme en creativiteit oproept, is de kans groot dat deze kinderen later ook in hun beroep worden uitgedaagd. Tussen de wedstrijden door was er ook ruimte voor ontspanning. Zo verzorgden studenten van HZ en Scalda verschillende uitdagende proefjes rondom het thema en waren er workshops badzout maken en Archery Attack van Buitengewoon Actief.

Winnaars

Een jury van hoogleraren van Roosevelt Junior (voorheen Wetenschapsknooppunt), Pabo (HZ) en een Techniek Ambassadeur van Elopak hadden er nog een hele kluif aan om de winnaars te bepalen, terwijl de leerlingen genoten van de wetenschappelijke show van Mad Science. Na lang beraad vielen er verschillende teams in de prijzen. In de categorie groep 5-6 waren dat Molenbolwerk (IJzendijke), Burchts-Rietheim (Oost-Souburg), Juliana van Stolbergschool en De Linge (beide Kapelle). Van de oudste teams (groep 7-8) wonnen Plusklas Scoba (Oostburg), ABS (Middelburg) en De Linge 2x (Kapelle). De winnaars mogen Zeeland vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale in Arnhem op 7 juni 2018.

De organisatie en het vervoer, van zowel de regio- als de landelijke finale, wordt verzorgd door de Techniekbus van Huis van de Techniek.

Over Techniek Toernooi

Het Techniek Toernooi is een techniekwedstrijd voor alle basisscholieren van Nederland. De winnaars van de regionale competities strijden tegen elkaar in de landelijke finale begin juni. Projecten als het Techniek Toernooi zijn belangrijk voor jonge kinderen, zodat zij op jonge leeftijd positieve associaties bij techniek en technische beroepen opbouwen. Uit de jongerenmonitor Associaties bij Techniek blijkt dat kinderen tussen hun negende en veertiende jaar een idee gaan vormen van het gebied waarin hun carrièremogelijkheden liggen.