Tweehonderd leerlingen werden vrijdag 23 juni bij het Portaal in Terneuzen verwelkomd door de stralende zon op de finaledag van de twee educatieve evenementen Minizonnebootrace (groep 7-8 basisonderwijs) en Solar Olympics (voortgezet onderwijs).

Creatief

Met veel enthousiasme waren op school tientallen bootjes gebouwd die gingen varen op zonne-energie. De zestien beste bootjes mochten deelnemen aan de finale, waar de boot van OBS De Vliete uit Wissenkerke het snelst bleek te zijn. Een boot van de Jan van Schengenschool won de creativiteitsprijs, omdat zij door het gebruik van spiegels op de panelen voor meer zonne-energie zorgden.

Dubbele winnaar

Bij de Solar Olympics, waarbij een groter zonnepaneel zorgt voor stroom, was het werkstuk van het damesteam vwo-3 van het Ostrea lyceum Goes de dubbele winnaar. Zij kregen van de vakjury (Vrienden van Elektrotechniek) de meeste punten voor hun ‘Green house’, waar automatisch water werd gegeven als het waterniveau was gedaald. Daarnaast hadden zij van het publiek veruit de meeste stemmen, waardoor zij de publieksprijs ook mee naar school sleepten. Chapeau!

Door veel kwaliteitsproblemen met de zonnecellen hadden de leden van modelbouwvereniging Zuid-ZuidWest het druk. Ze hebben ervoor gezorgd dat menig zonnebootje werd opgelapt zodat het weer kon deelnemen.

De techniekbussen, van het Huis van de Techniek, zette iedereen weer op school af. Enkele leerlingen hadden er nog geen genoeg van het avontuur. U ziet binnenkort wellicht een zonnebootje varen in een vijver of een sloot in Zeeland!

Wellicht is het zaadje vandaag gepland, van een technische loopbaan in de toekomst. Voor een baangarantie zou dat een goede keuze zijn, er is een oplopend tekort aan technisch opgeleid personeel in onze provincie. In vergelijking met de rest van Nederland blijven meiden die voor techniek kiezen in Zeeland achter, de 4 winnende meiden van Ostrea zijn het bewijs dat vrouwen juist heel goed zijn in techniek!