Na twee jaar zonder Beroepenoriëntatie Techniek Zeeland (BTZ), zal dit jaar weer een fysieke BTZ-week worden georganiseerd.

Ruim 1.250 tweedejaars vmbo-leerlingen uit Midden- en Noord-Zeeland komen in week 47 (21-25 november) naar Goes. Daar worden ze een dagdeel onder gedompeld in de wereld van techniek.

Dat techniek heel breed is, blijkt wel aan de veelheid van workshops op de werkgebieden: Bouw, Logistiek & Maritiem, Motorvoertuigentechniek, Procestechniek, Metaal & Elektro- en installatietechniek. Maar ook de groene sector kan niet zonder techniek.

Iedere tweedejaars leerling zal later dit schooljaar een profiel kiezen, in de richting van de vervolgopleiding die zich twee jaar later aandient. Er is voldoende werk in Zeeland voor technisch opgeleiden en dat terwijl er in Nederland een krimp wordt verwacht in de leerlingaantallen op het vmbo. Daarom is het van belang om vooroordelen en onwetendheid over werken in de techniek weg te nemen; de beste manier om te weten of het bij je past is ‘ervaren’. “En dat is precies wat we hier doen: jongeren gaan met de handjes aan het werk en voelen dan vanzelf of het bij ze past. Ze zijn vaak verrast door de veelzijdigheid van technische beroepen, voor elk is wel wat wils. En als je hier leert dat techniek niets voor jou is, dan heb je toch wat geleerd over jezelf!”, aldus Paulien van ’t Westeinde, coördinator BTZ namens Huis van de Techniek.

De BTZ wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van de vmbo-decanenkring Zeeland, Vrienden van Elektrotechniek, Bouwopleiding Zeeland, Vakopleiding Schilderen, Installatiewerk Zeeland, Procestechniek Zeeland, Scalda en Huis van de Techniek, in samenwerking met Louwman Goes en De Jager Tolhoek.

Zie voor meer informatie: www.btz-zeeland.nl.