Programma

Tijdens het Science Festival organiseren we verschillende activiteiten op het gebied van wetenschap en techniek. Alle jongeren en andere belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen! Hieronder vind je een overzicht van het programma van het Science Festival in Bio Based Training Center.

10.00 uur

Opening

Een knallende opening van de eerste editie Science Festival in Zeeuws-Vlaanderen.

Aula – Bio Base Training Center

10.00 uur – 13.00 uur

Vertrek naar Research-lab DOW

DOW opent haar deuren en geeft een rondleiding door het Research-lab. Een plek waar het publiek normaal geen toegang tot heeft. Deze rondleiding is alleen bestemd voor leerlingen binnen het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen. Er is plek voor maximaal 30 leerlingen. Aanmelden is verplicht. Ga naar je decaan voor meer informatie en om je aan te melden.

Vertrek vanaf parkeerplaats Bio Base Training Center (maximaal 30 vo-leerlingen)

10.00 uur – 16.00 uur

Presentaties

Verschillende bedrijven geven presentaties. Laat je verwonderen en kom alles te weten over bio-asfalt, het gebruik van drones in de industrie, led-verlichting en de verbinding van lastertechnologie en schoonmaak. Bekijk het overzicht van de presentaties.

Laboratorium – Bio Base Training Center

10.00 uur – 16.00 uur

Doe-activiteiten

Voor de jongste bezoekers (6 t/m 12 jaar) zijn er uitdagende wetenschapsactiviteiten in het laboratorium. Bekijk het overzicht van de doe-activiteiten.

Laboratorium – Bio Base Training Center 

10.30 uur – 11.00 uur

Lezing ‘Bio Based bouwen’

Jan van Beekhuizen neemt je mee in de wereld van Bio Based bouwen. Hij vertelt over de mogelijkheden van Kameleon-woningen. Dit zijn woningen die zich aanpassen aan huidige en aan toekomstige bewoners. Zo kun je de indeling van de keuken en badkamer aanpassen, je mag zelf bepalen hoeveel slaapkamers je wilt en ook de voorgevel is te veranderen. Uiteraard zijn de woningen voorzien van verschillende energie- en andere groenvoorzieningen.

Auditorium – Bio Base Training Center 

11.30 uur – 12.00 uur

Mad Science show: vuur en ijs

Je ziet verbluffende experimenten met lucht, vuur en ijs! Met onder andere papier dat 120 keer sneller brandt dan gewoon papier en met droogijs van -79 graden celsius word je op spectaculaire wijze verbaasd over de wondere wereld van wetenschap en techniek. Thei het ei, wie is dat en douchen zonder water, kan dat wel?

Auditorium – Bio Base Training Center 

12.30 uur – 13.00 uur

Lezing ‘Medische technologie: een heup-prothese’

Frans van Overveld geeft een lezing over het toepassen van technologie in de medische sector. Hij vertelt over de opbouw van het menselijk skelet, hoe je daarvan met moderne technieken een beeld kunt krijgen en hoe je met moderne technieken vervangende onderdelen kunt maken.

Auditorium – Bio Base Training Center 

13.30 uur – 14.00 uur

Lezing ‘The Science of Circularity’

Prof. dr. ir. Jaap den Doelder (DOW & TU/e) geeft de lezing ‘The Science of Circularity’. Het zonnestelsel, eb en vloed, een voetbal en het wiel. Mooie, plezierige en nuttige circulaire systemen waarvan de wetenschap al aardig gevorderd is. Maar hoe zit het met de wetenschap van de circulaire economie? In deze lezing wordt duidelijk gemaakt hoe wiskunde, natuurkunde en scheikunde momenteel ingezet worden om de circulariteit van kunststofverpakkingen te vergroten.

Auditorium – Bio Base Training Center 

14.30 uur – 15.00 uur

Lezing ‘Het belang van bio based materialen’

Gie Steenput geeft de lezing ‘Het belang van bio based materialen’. In de bouwsector is dit een belangrijk aandachtspunt bij het terugdringen van CO2. Hij vertelt en laat zien wat bio based bouwmaterialen zijn, hoe deze worden verwerkt en wat de mogelijkheden zijn in de toekomst.

Auditorium – Bio Base Training Center 

15.30 uur – 16.00 uur

Mad Science show: krachten van lucht

Laat je wegblazen door Mad Science! De  Mad Professor neemt je mee in een wervelende show over de kracht van lucht. Grote en kleine ballen zweven door de lucht, we gaan op zoek naar de superpower van een vacuüm, blazen kaarsen uit van grote afstand en we hebben natuurlijk een vlammende afsluiting. Pas op dat je je handen niet brandt!

Auditorium – Bio Base Training Center 

16.00 uur

Afsluiting

Aula – Bio Base Training Center