Activiteiten

In het laboratorium zijn er presentaties van verschillende bedrijven en uitdagende doe-activiteiten.

Doe-activiteiten

Bioplastic maken – aanmelden vereist

Er is te veel plastic in de wereld. Om te voorkomen dat dit allemaal in de zee terecht komt of schade aan de natuur brengt, is het belangrijk dat we recyclen. En jij kan hier een steentje aan bijdragen! Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van afvalstoffen en hernieuwbare grondstoffen voor het maken van plastic. Een alternatief voor het normale plastic is een bioafbreekbaar plastic, dat gemaakt wordt uit biomassa. Onder begeleiding ga je zelf aan de slag met het maken van bioplastic uit zetmeel en/of melk. Een laboratoriumjas en handschoenen krijg je ter plaatse. Om te zorgen dat je sowieso een plekje hebt, moet je je aanmelden voor de workshop van 11.00 uur of 14.00 uur via deze link. Er is plek voor maximaal 20 personen.

Deze activiteit wordt verzorgd door Bio Base Training Center.

Funstations

Een rokerig eiland over de werking van je longen en draaikolken. Schiet rookkringen en leer zo alles over de beweging van lucht. Troef je vriendjes af tijdens de draaikolkenrace, maar kijk uit dat ze je niet verslaan bij het kaarsenspel. Oftewel een funstation vol actie!

Droogijs is bevroren koolzuurgas van -79°C. De professoren van Mad Science vertellen over de 3 fasen van materie: vast – vloeibaar – gas. Droogijs gaat van vast gelijk over in gas en dat geeft hele spectaculaire effecten. De professoren voeren een aantal supercoole experimenten uit. Je leert meer over de fascinerende eigenschappen van bevroren koolstofdioxide met borrelende flessen, magische bellen en de douche!

Deze activiteit wordt verzorgd door Mad Science.

Botten en benen

Bij University College Roosevelt kun je knutselen met botten en benen. Welke botten zitten er in je been en waar? Kun je voorspellen hoe groot je bent als je alleen maar een bot uit je been meet? Doe mee en ontdek! Een laboratoriumjas en handschoenen krijg je ter plaatse.

Deze activiteit wordt verzorgd door University College Roosevelt.

Presentaties

First Step Immovators: baanbrekende internetontwikkelingen

Dankzij de nieuwe technologie- en internetontwikkelingen ziet niet alleen de bouwwereld vandaag de dag er helemaal anders uit; dit geldt ook voor alle bedrijven én mensen. De wereld zit in een nieuwe ontwikkeling waardoor alles anders wordt. Mark Wijnacker van First Step Immovators neemt je mee in deze nieuwe wereld.

PureBlue: wereldwijd watermanagement

Iedere dag gebruik je water. Om af te wassen, je flesje te vullen, tanden te poetsen of om te douchen. Je draait de kraan open en het water stroomt en verdwijnt weer via de gootsteen of het doucheputje. Maar waar gaat dat afvalwater naartoe? Het is één van de grootste uitdagingen die onze aarde te verduren krijgt. PureBlue bedenkt mogelijkheden om het milieu te helpen bij deze uitdaging en laat ze graag aan jou zien.

Netalux: schoonmaken met behulp van een laser

Science fiction? Nee, Netalux is een bedrijf wat met behulp van laserreinigingstechnologie op een nieuwe manier oppervlakten reinigt. Het grote voordeel van deze innovatieve techniek is dat er geen extra afval ontstaat, wat uiteraard beter is voor het milieu en dus ook veiliger voor de mensen die er mee werken. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Komt het zien tijdens het Science Festival!

Rondleidingen

Naast het Science Festival, geeft een aantal bedrijven in de regio een rondleiding op plekken waar jij normaal gesproken niet mag komen. Aanmelden is verplicht, tenzij anders vermeld staat.

DOW

In communicatiecentrum ‘De Boerderij’ kun je terecht voor een interactieve tentoonstelling over Dow. Daarnaast is er een oude brandweerwagen van Dow te bewonderen en zijn er demonstraties van robots die bij Dow worden ingezet voor inspecties. Ook kun je zelf proefjes doen in het kidslab. Vanaf ‘De Boerderij’ vertrekken bussen voor een rondleiding over het fabrieksterrein door medewerkers van Dow. De rondleidingen zijn voor kinderen vanaf 10 jaar toegankelijk. Nieuwsgierig? Ga naar de website voor meer informatie of om je aan te melden.

ICL-IP

Heb je altijd al eens een kijkje willen nemen bij een chemische bedrijf? De fabriek ICL-IP Terneuzen opent haar deuren voor jou. Je krijgt informatie over de producten die ze ontwikkelen en er zijn rondleidingen onder begeleiding van medewerkers, die een uniek kijkje bieden achter de schermen. De rondleidingen zijn voor kinderen vanaf 12 jaar toegankelijk. Nieuwsgierig? Ga dan gauw naar de website voor meer informatie en om je aan te melden.

Trinseo

Wil jij weten hoe kunststof gemaakt wordt? Of binnen gluren in een controlekamer van een fabriek? Bij Trinseo kun je kiezen uit vier verschillende rondleidingen, zoals een bezoek aan de onderhoudswerkplaats, de controlekamer en de machinehal. De rondleidingen zijn voor kinderen vanaf 10 jaar toegankelijk. Voor kinderen jonger dan 10 jaar is een apart programma op het hoofdkantoor, waar zij een tocht langs verschillende uitvinders kunnen maken. Ook aan de jongste bezoekers is gedacht; zij kunnen zich vermaken in de kids corner. Nieuwsgierig? Ga dan gauw naar de website voor meer informatie en om je aan te melden.

Zorgsaam

ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen werkt met een pharmafilter. Dit is een innovatieve installatie waarmee het afvalwater en een groot deel van het afval wordt verwerkt. Dit betekent een enorme winst voor het milieu, omdat medicijnresten en hormoon verstorende stoffen niet meer in het watermilieu terecht komen.

Tijdens de open dag mag jij een kijkje nemen bij het pharmafilter. Tussen 11.00 en 15.00 uur is er ieder half uur een rondleiding. Vanaf de parkeerplaats van Bio Base Training Center rijdt een pendelbus heen en weer naar Zorgzaam.

Aanmelden voor de rondleiding is niet nodig.