Basisscholieren van groep 7 en 8 van zestig Zeeuwse basisscholen brengen tot eind maart een bezoek aan Bio Base Experience in Terneuzen. Ze doen mee aan het lesprogramma De Wereld van Plastic. Het programma is opgezet rond de expositie Fishing for Litter en de enorme wereldbol, een kunstwerk van Peter Smith, die momenteel in Bio Base te zien zijn.
Tijdens het lesprogramma leren de kinderen van alles over De Wereld van Plastic. Ze leren hoe plastics worden gemaakt, wat de functie is van plastic, hoe je plastic afval kunt scheiden en recyclen, wat plastic soep is en wat de gevolgen hiervan zijn voor zeeën en oceanen. Ervaren docenten nemen de klas mee in de wereld van (plastic) zwerfafval. De leerlingen ontdekken aan de hand van een echte proeffabriek hoe plastics worden gemaakt. Ze krijgen meer inzicht in de gevolgen van zwerfafval op onze omgeving en het ecosysteem.

Het programma is opgezet door natuur- en milieueducatiecentrum Natuur&Zo en plasticproducent Styron (vanaf 1 februari Trinseo geheten) en wordt ondersteund door Huis van de Techniek. Door de bijdrage van het Huis van de Techniek kunnen alle scholen gebruikmaken van gratis busvervoer.

Campagne

Het lesprogramma De Wereld van Plastic maakt onderdeel uit van de campagne Schoon Zeeland. Schoon Zeeland is een initiatief van de vijf centra voor natuur- en milieueducatie in Zeeland die samen en met financiële steun van de Zeeuwse gemeenten, het probleem van het zwerfafval te lijf gaan. Zij doen dit door middel van educatie, communicatie en participatie.