Hoe kun je als organisatie de vele vooroordelen over wetenschap en techniek het beste wegnemen bij jongeren? Precies! Door hen te laten voelen hoe het is en wat er komt kijken in deze branche waar in Zeeland veel werk in is. 

Dit najaar zijn twee activiteiten van Huis van de Techniek van start gegaan, waarbij tientallen technische organisaties aan mee werken: Techniek Experience en Beroepenoriëntatie Techniek Zeeland.  

Techniek Experience

Techniek Experience is voor alle vmbo-, havo- en vwo-leerlingen in Zeeuws-Vlaanderen (totaal 908 leerlingen). Ze maken op actieve wijze kennis met de industrie in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone (procestechniek, maintenance, logistiek en bouw/infra) en de kenmerkende bedrijfsprocessen die daarbij horen. Door middel van gastlessen, bedrijfsbezoeken en studieopdrachten verdiepen de leerlingen zich in maintenance, logistiek en procestechniek.

Het project loopt tot de kerstvakantie. Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 januari 2019 wordt Techniek Experience afgesloten met een week vol workshops en een bedrijvenmarkt. Meer informatie: www.techniekexperience.nl.

Beroepenoriëntatie Techniek Zeeland (BTZ)

De BTZ is een project voor tweedejaars vmbo- en mavo-leerlingen van Noord- en Midden-Zeeland en vindt dit jaar plaats van maandag 19 tot en met vrijdag 23 november. Aan BTZ 2018 nemen 1.224 leerlingen deel.

Tijdens de BTZ horen we soms kwartjes vallen bij scholieren, die vaak van hun eigen ouders niet precies weten wat hun beroep inhoudt. De leerlingen volgen bij verschillende bedrijven workshops en maken zo kennis met verschillende technische werkvelden. Het gaat niet in de eerste plaats om opleidingen of studierichtingen, maar om technische beroepen, functies en werkvelden. Door een kijkje te nemen bij bedrijven, ervaring op te doen en technische professionals te ontmoeten kunnen de jongeren zich oriënteren in de wereld van techniek. Meer informatie: www.btz-zeeland.nl.

Activiteiten als Techniek Experience en BTZ zijn alleen mogelijk met de medewerking van het bedrijfsleven in Zeeland. Stagiaires, bbl-ers en jong afgestudeerden spelen hierbij een belangrijke rol. Zij dragen hun enthousiasme voor wetenschap en techniek over aan leerlingen die dit jaar een profielkeuze moeten maken.