Modernisering in de techniek bleek van belang tijdens de finale van de Minizonnebootrace 22 mei 2015. De snelste tijd werd gevaren met de lichtgewicht minizonneboot van Carbon en Fiberglas, gemaakt door OBS Binnen de Veste uit Zierikzee.

De basisschoolleerlingen van Jan van Schengenschool Heinkenszand hadden het origineelste bootje met draaibare zonnepanelen gebouwd. ‘t Staepel’hof uit Renesse won met hun kleurrijke taartpunt de creativiteitsprijs en De Tweern uit Goes verdiende de prijs voor beste afwerking met hun bootje van gebogen hout.

De twee beste gadgets op zonne-energie die middelbare scholieren hadden gemaakt voor Solar Olympics, kwamen beide van derdejaars Vmbo Calvijn Middelburg. De Koelboxboys overtuigden het publiek van hun uitvinding, door deze extra punten wonnen ze van de Sunshine Sounds die de dag opluisterden met hun solar-speakers voor de mobiele telefoon.

Zo’n 350 leerlingen van 15 scholen hadden deelgenomen aan de Mini Zonnebootrace, Solar Olympics en Havenproject dat georganiseerd werd door Huis van de Techniek. De finale van deze 3 educatieve projecten vond plaats bij Portaal van Vlaanderen.

Tientallen vrijwilligers van de Zeeuwse NME centra, Modelbouwvereniging Zuid-ZuidWest en Portaal van Vlaanderen zorgden ervoor dat alles vlekkeloos verliep.  Tussen de wedstrijden door stonden diverse rondvaarten, workshops, kijkje aan boord van diverse boten en in de sluistoren op het programma. De jury bestond uit Floris Hoogenboom (kinderburgemeester Schouwen-Duiveland), Jan Baaijens (Vrienden van Elektrotechniek/ Paree), Sjaak Vogel (Delta) en Walter Ivens (Hogeschool Zeeland).

Wethouder van Terneuzen Cees Liefting daagde iedereen, maar vooral Zeeuws Vlaamse scholen, uit om het hoge niveau volgend jaar te overtreffen!