Het was gezellig druk afgelopen week op vier locaties in Goes. Tijdens de Beroepenoriëntatie Techniek Zeeland (BTZ) kwamen vmbo-leerlingen vanuit Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland samen om kennis te maken met de vele facetten van techniek.

Er is zoveel werk in de Zeeuwse technieksector, dat vele handen ineen worden geslagen om de jaarlijkse BTZ mogelijk te maken. Van 19 tot en met 23 november begeleidden 150 professionals jongeren in verschillende workshops. Naast diverse vervolgopleidingen van Scalda, zijn vele bedrijven en organisaties betrokken geweest. Zij ondervinden dat het steeds lastiger is om aan goed geschoold personeel te komen en zijn bereid om daar tijd en energie in te steken.

Decanen van 15 schoollocaties weten maar al te goed dat 14-jarige jongeren beter kunnen kiezen als ze weten wat er ‘te koop’ is. Later dit schooljaar dienen deze jongeren een profiel te kiezen, die de richting bepaalt van hun vervolgopleiding en latere baan. Natuurlijk kunnen we niet verwachten dat ze weten wat het inhoudt om te werken in de installatietechniek, infra, maintenance, bouwontwerp, installatietechniek, logistiek en maritiem. Natuurlijk zijn er ook bekendere beroepen, maar als je het een keer geprobeerd hebt weet je beter of het wat voor je is om een muurtje te metselen, kozijnen te stellen, te schilderen, autoband te wisselen, straatje te leggen en te sleutelen aan een versnellingsbak. Na een bezoek aan de BTZ vertelde een leerling bij de workshop HiTech: “Ik vind dit oprecht het interessantst van de hele dag, ik vind wel dat je eerst moet proberen en dan pas mag oordelen.”

Diverse docenten merkten op dat sommige leerlingen, die bij theorielessen in de klas niet te motiveren zijn, tijdens de BTZ fanatiek een autoband gingen wisselen of een werkstukje stonden te solderen. Deze leerlingen willen met de handen werken en laten vele bedrijven daar nou op staan te wachten. Aan de andere kant valt het op dat je bij steeds meer beroepen naast je handen ook vooral je hoofd nodig hebt. Ook dat biedt de technieksector in Zeeland.

Meer informatie over de BTZ vindt u op de website.