Ruim 1.100 vmbo’ers snuffelden vorige week aan techniek tijdens de jaarlijkse Beroepenoriëntatie Techniek Zeeland (BTZ). Tweedejaars vmbo-leerlingen van 14 Zeeuwse middelbare scholen mochten proeven wat de technische sector inhoud en of het iets voor hen is.

Leerlingen uit het tweede leerjaar van het vmbo maken kennis en doen ervaring op met verschillende technische werkvelden en volgen gedurende één dag drie workshops uit de gebieden: HiTech, Bouwen, Wonen & Interieur, Mobiliteit en Transport en Procestechniek. De laatste richting is dit jaar voor het eerst vertegenwoordigd. De workshops worden gegeven door professionals uit het bedrijfsleven, samen met studenten van Scalda.

Bij de BTZ gaat het niet in de eerste plaats om opleidingen of studierichtingen, maar om technische beroepen, functies en werkvelden. Door een kijkje te nemen bij bedrijven, ervaring op te doen en technische professionals te ontmoeten kunnen de jongeren zich oriënteren in de wereld van techniek.

De jongeren kregen een beeld van functies in verschillende technische richtingen, zoals bouwkunde, elektrotechniek, hout- en meubileringstechniek, procestechniek, installatietechniek, metaal/werktuigbouwkunde, motorvoertuigentechniek en transport en logistiek. Ook gingen zij zelf aan de slag met verschillende activiteiten om zelf te ervaren wat de verschillende richtingen inhouden.