Kun je in de ruimte het verschil tussen de seizoenen zien? Wat is het verschil tussen een planeet, ster en maan? Als een deel van het ruimteschip kapot gaat, wat doe je dan? Het zijn zomaar drie van de vele vragen die kinderen op het podium live aan astronaut André Kuipers mochten vragen. Voor de honderden Zeeuws-Vlaamse basisschoolleerlingen een leuke en leerzame dag, waarbij ze ook nog eens getuige waren van een primeur in Zeeland.

Het was dit keer namelijk een bijzondere editie van de College Tour van André Kuipers, want ook astronaut Lodewijk van den Berg stond even op het podium. Lodewijk van den Berg is geboren in Sluiskil, maar op zijn 29e naar Amerika geëmigreerd. Daarom is hij niet zo bekend in Nederland; hij is officieel als Amerikaan de ruimte in gegaan. Officieel, want Lodewijk van den Berg voelde zich ook nog steeds Nederlander en zeker ook een Zeeuw toen hij in 1985 in de Challenger spaceshuttle vertrok. Trots liet hij een foto zien van een ruimte in de spaceshuttle, waar hij destijds een Zeeuwse vlag had opgehangen.

In de middag mochten de leerlingen zelf aan de slag met proefjes en workshops die georganiseerd werden door verschillende partijen met allemaal hetzelfde doel: leerlingen kennis laten maken met wetenschap en techniek en laten zien dat wetenschap en techniek helemaal niet zo eng is. Het is stiekem misschien zelfs best leuk!

Bekijk het onderstaande videoverslag van Omroep Zeeland.

Verslag van: Talent in Zicht.